رابطه معکوس هزینه ها و درآمدها
دفاتر املاک و چالش بودن یا نبودن!
مجید جابری - مدیرعامل مسکن لایف سازه
نشریه آگاهان املاک
شماره 3- پاییز 94 (لینک نشریه)
از روزگاران کهن که انوشیروان دستور داد تا معاملات نزد قضات انجام گیرد و ثبت آن از طریق اولیای مذهبی و علماء در دفاتر شرعیات مندرج شود، معرفی املاک و طرفین آن توسط افرادی خاص که آنان را دلال می نامند، صورت می گرفت.
با گردهمایی این افراد، مجموعه ای به نام بنگاه تشکیل شد، تشکلی که امروزه زیر لوای این صنف، با عنوان اتحادیه ی مشاورین املاک و با مقررات و آئین نامه های قانونی مختص به خود شناخته می شوند.
ضمن قدردانی از زحمات بی دریغ مسئولین محترم اتحادیه ی صنف مشاورین املاک، جای تاسف است که با گذشت نیم قرن از تاسیس اتحادیه، هنوز معضلات و مشکلات بسیاری گریبان گیر فعالان و گردانندگان این دفاتر است که البته در این نوشتار کوتاه، مجال طرح مفصل آنها نیست. اما می توان به اختصار و گزار به برخی از آنها اشاره کرد.
واضح است که در منطقه شمیران به دلیل حجم و شکل معاملات و ارتباط با کلان ترین بخش اقتصاد مسکن کشور، معادلات و مبادلات تجاری از جنس دیگریست و قاعدتا با سایر نقاط کشور، متفاوت به نظر می رسد. فعالیت در این محدوده جغرافیایی، چهارچوب ها و کلیشه های رفتاری خاصی را می طلبد و شیوه های مدیریتی و هزینه های جاری آن نیز مختص به همین منطقه و مخاطبان خاص آن است.
با این حساب:
آیا امید و انگیزه ای برای مدیران و کارآفرینان این حوزه باقی می ماند تا در مسیر اشتغال زایی و توسعه اقتصادی گام موثری بردارند؟!
شاید عدم هماهنگی های لازم میان اتحادیه و ادارات و ارگان های مرتبط با دفاتر املاک، یکی از مهم ترین دلایلی است که مانعی برای پیشرفت و توسعه ی حرفه ای باشندگان این صنف (به خصوص در منطقه یک) محسوب می شود.
سال هاست که قرار است (نرخ تعرفه کمیسیون و دستمزد دفاتر املاک) افزایش یابد.
اما متاسفانه هیچ تغییر و تحولی را در این زمینه شاهد نبوده ایم.
مدت هاست که پروژه (ساماندهی مشاوران املاک) در دستور کار قرار گرفته است. اما ناهماهنگی ها و عدم برنامه ریزی منسجم موجب شده است که همچنان تا به امروز وضعیت آن در هاله ای از ابهام باقی بماند.
در بازاری که رکود، دست در دست مشتریان نهاده است، صاحبان دفاتر املاک، به جای بازدهی مالی و برداشت اقتصادی در پایان هر ماه، به طور مداوم درگیر حاشیه ها شده اند!
بار هزینه ای گزاف جاری، تخلف های برخی مشاوران و تنظیم کنندگان قراردادها، رقابت های ناسالم و حسادت های گروهی از همکاران که بدون هیچ واهمه ای دست به تبلیغ منفی علیه یکدیگر می زنند و با مرور زمان دوستی ها را به دشمنی تبدیل می کنند و مواردی از این دست، تماما حاشیه هایی هستند که در بازار بی رونق، گریبان مدیران دفاتر املاک را گرفته است و ضمن اینکه مانعی برای رشد و توسعه ی حرفه ای فعالان صنف به شمار می رود. لباس خستگی را به تن مدیران و مشاوران حرفه ای می پوشاند!
اینجاست که صاحبان دفاتر املاک را به اندیشه کم کردن هزینه های جاری (از آگهی گرفته تا هزاران داستان مگو) مجبور می کند و مشاور را به جابجایی و چه کنم چه کنم های هرماهه وا میدارد. و تازه اگر آسمان خوابش ببرد و در این میان قراردادی با هزاران خون دل ثبت شود، طرفین معامله (خریدار و فروشنده) بدون در نظر گرفتن، هزینه کرد گزاف آژانس، سطح سرویس دهی به مشتری و نحوه ی اجرای کار، داد سخن می دهند که نرخ تعرفه کمیسیون چنین است و چنان است!
و باز هم ما می مانیم و این پرسش همیشگی:
شرایط اقتصادی فعالان این صنف زحمتکش (که همیشه انگشت اتهام به سمت آنها رفته است) تا به کی بدین منوال خواهد گذشت؟
و تا به کی باید برای دریافت دستمزد و حقوقشان با متعاملین چانه زنی کنند؟